Kuchnia meksykańska


Strona główna -> Meksyk -> Kuchnia meksykańska
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona główna   
Europa Azja Ameryka Południowa Ameryka Północna Australia Afryka
Austria   Belgia   Białoruś   Bułgaria   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   Łotwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   Słowacja   Słowenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   Węgry   Wielka Brytania   Włochy










Kuchnia meksykańska jest wielką mieszanką kulturalną. Łączy w sobie wpływy hiszpańskie , prekolumbijskie , azjatyckie a nawet europejskie.


Sałatka naczos to kombinacja wielu różnorodnych składników.

Chilli

Typowo meksykańskie dania są pikantne i aromatyczne. Podstawą kuchni meksykańskiej są warzywa, szczególnie wiele odmian fasoli (ok.20) i kukurydza oraz zioła. Niekwestionowaną królową przypraw tego regionu jest papryka chili Swą popularność zawdzięcza w dużej mierze starym indiańskim wierzeniom, że jedzenie dużych jej ilości wzmaga potencję seksualną i daje jednocześnie moc rzucania czarów na innych ludzi. Znane jest około 100 ich gatunków - jalapeno, habanero, guajillo, poblano, serrano, ancho, cascabel, chipotle...Drugą podstawowym produktem kuchni meksykańskiej jest fasola. W Meksyku znanych jest około 20 jej rodzajów.

Produkty

Wiele popularnych składników potraw, takich jak pomidory, ostra papryka, mięso indycze, wanilia, czekolada i kukurydza używa się w Meksyku od zawsze. Nabiał, wołowinę, mięso kurcząt, pszenicę, cebulę i czosnek, dopiero od czasów kolonizacji hiszpańskiej i francuskiej. Na północy Meksyku podstawą żywienia jest, kojarzona z tym krajem, fasola, suszone mięso, ostra papryka i tortilla z mąki pszennej. Na południu je się głównie kukurydziane tortille z ostrymi sosami.

Tortille

Bazą do wielu dań są tortille - placki z pszennej lub kukurydzianej mąki. Można je maczać w sosie, używać jak łyżki albo wycierać nim sos z talerza Przyrządzane na rozmaite sposoby i nadziewane różnorodnym farszem przeobrażają się w buritto, enchilady, taco czy chrupiące nachos

Potrawy

Do typowo meksykańskich dań i napitków zaliczamy :

  • tortillas – kukurydziany naleśnik
  • chorizo - kiełbasa z wieprzowiny z dodatkiem czosnku i czerwonego chili
  • fajita- kotlet lub kurczak z grilla w tortilli
  • empanada -faszerowane ciasto owocowe.
  • salsa - sos z pomidorów, cebuli i papryczki chili
  • mole poblano, ciemny i gęsty sos z suchej papryczki chili, orzechowców, nasion, przypraw, kakao i innych składników
  • guacamole - sos z awokado
  • atole - gęsta, gorąca kasza kukurydziana
  • tequila – wódka z agawy
  • likier kawowy
  • likier kukurydziany
  • Mezcal - alkohol z agawy, charakterystyczny ze względu na znajdującego się na dnie butelki robaka
  • buritto – białą tortilla z mięsem, fasolą i serem
  • duszony indyk z sosem chili i pomidorami.


Meksyk - miasta

Acapulco Campeche Meksyk stolica Monterrey Veracruz


Meksyk - co warto wiedzieć



Meksyk - Meksyk ciekawostki Meksyk ciekawostki
Jak Meksyk to i piłka nożna – narodowy sport Meksykańska kuchnia nie obejdzie się bez ...
Meksyk - Meksyk komunikacja Meksyk komunikacja
Meksyk to ciepły, słoneczny kraj, który może poszczycić się bogatą tradycja i niespotykaną, ...
Meksyk - Klimat w Meksyku Klimat w Meksyku
Meksyk znajduje się w południowej części Ameryki Północnej. Jest ...
Meksyk - Turystyka w Meksyku Turystyka w Meksyku
W Meksyku wyróżnić można osiem regionów turystycznych: ...
Meksyk - Teotihuacan Teotihuacan
Teotihuacan – „miejsce, gdzie ludzie stali się bogami” – tak ...
Meksyk - Chichen Itza Chichen Itza
Chichen Itza to największe z zachowanych do czasów współczesnych ruiny ...
Meksyk - Najpiękniejsze jaskinie Ameryki Płn. i Płd. Najpiękniejsze jaskinie Ameryki Płn. i Płd.
Natura potrafi tworzyć cudowne formacje, wykorzystując swoje możliwości ...

Kuchnia meksykańska - dodaj komentarz:



Twój komentarz:
Twój podpis:



 


Lovetotravel
Kontakt
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies