Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Kuchnia meksykańska jest wielką mieszanką kulturalną. Łączy w sobie wpływy hiszpańskie , prekolumbijskie , azjatyckie a nawet europejskie.
Sałatka naczos to kombinacja wielu różnorodnych składników. Chilli Typowo meksykańskie dania są pikantne i aromatyczne. Podstawą kuchni meksykańskiej są warzywa, szczególnie wiele odmian fasoli (ok.20) i kukurydza oraz zioła. Niekwestionowaną królową przypraw tego regionu jest papryka chili Swą popularność zawdzięcza w dużej mierze starym indiańskim wierzeniom, że jedzenie dużych jej ilości wzmaga potencję seksualną i daje jednocześnie moc rzucania czarów na innych ludzi. Znane jest około 100 ich gatunków - jalapeno, habanero, guajillo, poblano, serrano, ancho, cascabel, chipotle...Drugą podstawowym produktem kuchni meksykańskiej jest fasola. W Meksyku znanych jest około 20 jej rodzajów. Produkty Wiele popularnych składników potraw, takich jak pomidory, ostra papryka, mięso indycze, wanilia, czekolada i kukurydza używa się w Meksyku od zawsze. Nabiał, wołowinę, mięso kurcząt, pszenicę, cebulę i czosnek, dopiero od czasów kolonizacji hiszpańskiej i francuskiej. Na północy Meksyku podstawą żywienia jest, kojarzona z tym krajem, fasola, suszone mięso, ostra papryka i tortilla z mąki pszennej. Na południu je się głównie kukurydziane tortille z ostrymi sosami. Tortille Bazą do wielu dań są tortille - placki z pszennej lub kukurydzianej mąki. Można je maczać w sosie, używać jak łyżki albo wycierać nim sos z talerza Przyrządzane na rozmaite sposoby i nadziewane różnorodnym farszem przeobrażają się w buritto, enchilady, taco czy chrupiące nachos Potrawy Do typowo meksykańskich dań i napitków zaliczamy :
Meksyk - miasta
Meksyk - co warto wiedzieć
Kuchnia meksykańska - dodaj komentarz:
|